Biografie

Gepassioneerd, vurig en gedreven. Vier jonge en veelbelovende klassieke saxofonisten met een grote liefde voor kamermuziek.

De vier musici van het Ardemus Quartet, afkomstig uit verschillende landen, leerden elkaar kennen op het Conservatorium van Amsterdam waar zij studeerden bij de gerenommeerde saxofonist Arno Bornkamp. Vanaf het eerste moment voelden zij een natuurlijke manier van samenspelen en al snel sloeg de muzikale vonk over (ardemus, lat.: wij branden).

 

Sinds de oprichting van het ensemble in 2014 speelt het Ardemus Quartet in Nederland en in vele andere landen van Europa. Zo speelden zij op veel verschillende festivals in Nederland, Zwitserland en Kroatië zoals het Holland Festival, Festival Jong Talent op Schiermonnikoog, Musical Evenings St. Donat in Zadar, Grachtenfestival in Amsterdam, Festival Next Generation in Bad Ragaz en het NJO Muziekzomer festival. Ook stonden zij al in concertzalen als het Muziekgebouw aan ʼt IJ, de Lisinski Hall in Zagreb, NedPho-Koepel in Amsterdam, Concertgebouw Amsterdam en het Konzerthaus in Berlijn. Bovendien heeft het Ardemus Quartet zijn eigen concertserie bij Stadsherstel Amsterdam voor het seizoen 2016/2017.

 

De jonge musici hebben al aardig wat prijzen gewonnen. Zij behaalden een 2e prijs tijdens het Boris Papandopulo Concours in Zagreb (2015), de aanmoedigingsprijs tijdens de finale van het Storioni Toonzaal Concours (2016), de publieksprijs tijdens het Grachtenfestival Conservatorium Concours (2016), de 1e prijs tijdens het 13e Internationale Concours voor Jonge Musici Ferdo Livadić in Samobor, Kroatië (2016). Verder is het Ardemus Quartet één van de vier finalisten van Dutch Classical Talent. In seizoen 2017/2018 zullen zij een concert tour geven in de toonaangevende concertzalen van Nederland. Tot slot is het kwartet tot de halve finale gekomen bij het 9e Osaka Internationale Kamermuziek Concours in Japan in mei 2017, één van de meest prestigieuze concoursen voor kamermuziek.

 

Om zich artistiek te verdiepen studeert het kwartet aan de Nederlandse Strijkkwartet Akademie (NSKA) bij Sven Arne Tepl (voormalig lid van het Utrecht String Quartet) en Marc Danel (Quatuor Danel) en ook volgen zij lessen bij Arno Bornkamp (Aurelia Saxofoonkwartet). Bovendien kregen de vier musici masterclasses van Luc-Marie Aguera (Ysaÿe Quartet), Prof. Eberhard Feltz (Berlin), Misha Amory (Brentano Quartett) en de saxofonisten Vincent David, Jean-Denis Michat en Claude Delangle.

 

Lisa Wyss – sopraansaxofoon


Lovro Mercep – altsaxofoon


Jenita Veurink – tenorsaxofoon

Yo-yo Su – baritonsaxofoon

 

"Het Ardemus Saxophone Quartet is een ongelooflijk gedreven ensemble van topmusici. Naast hun technische capaciteiten ben ik erg onder de indruk van de hoge mate van muzikaliteit, hun gevoel voor stijl en hun sterke aanwezigheid op het podium."

Sven Arne Tepl, docent voor kamermuziek aan het Conservatorium van Amsterdam

 

"Deze vier musici, van verschillende nationaliteiten, hebben de krachten gebundeld en in de relatief korte tijd van hun bestaan een hoog niveau opgebouwd. Dat hoge speelniveau wordt ondersteund door een grote spelvreugde en een aanstekelijke muzikaliteit."

Arno Bornkamp, saxofoondocent aan het Conservatorium van Amsterdam

info@ardemusquartet.com