Biografie

Lisa Wyss – sopraansaxofoon

Lovro Mercep – altsaxofoon

Jenita Veurink – tenorsaxofoon

Yo-yo Su – baritonsaxofoon

 

Het Ardemus Kwartet, finalist van de prestigieuze Dutch Classical Talent Award 2017/2018, werd gesmeed door de vurige passie voor kamermuziek (Ardemus: lat.: wij branden). De vier jonge internationale musici zijn naadloos verbonden en brengen een verfrissende muzikale ervaring.

 

Sinds de oprichting in Amsterdam (2014) heeft het Ardemus Kwartet diverse prijzen bij nationale en internationale concoursen gewonnen, waaronder het Boris Papandopulo Concours in Zagreb (2015), Storioni Toonzaal Concours (2016), Grachtenfestival Conservatorium Concours (2016) en het 13e Internationale Concours voor Jonge Musici Ferdo Livadić, Kroatië (2016). In de categorie blaasinstrumenten behaalde het Ardemus Kwartet in 2017 de halve finale van het prestigieuze 9e Osaka Internationale Kamermuziek Concours in Japan. In seizoen 2017/2018 toerde het kwartet als finalist van de Dutch Classical Talent Awards door de grote zalen van Nederland met het programma "You've been talking in your sleep", dat zij hebben ontwikkeld in samenwerking met regisseur Annechien Koerselman.

 

Het Ardemus Kwartet is actief in zowel Nederland als de rest van Europa en was reeds te gast op vele festivals waaronder het Holland Festival, Grachtenfestival, Festival Jong Talent op Schiermonnikoog, NJO Muziekzomer, Musical Evening St. Donat in Zadar en het Festival Next Generation Bad Ragaz. Ook speelden zij in toonaangevende concertzalen zoals het Concertgebouw Amsterdam, Muziekgebouw aan ‘t IJ, Lisinski Hall in Zagreb, Izumi Hall in Osaka en het Konzerthaus in Berlijn.

 

In seizoen 2018/2019 staan er concerten gepland in het Bozar - Paleis voor Schone Kunsten te Brussel en in de Scala te Basel. Daarnaast is het kwartet te gast bij het Festival Westfalen Classics en bij de kamermuziekserie Erlebe SOL in Vaduz en staat er een tournee gepland naar China. Tot slot brengt het Ardemus Quartet in mei 2019 haar debuut-cd uit bij Cobra Records.

 

Om hun muzikale ideeën verder te verfijnen, studeert het Ardemus Kwartet aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie (NSKA) bij Marc Danel (Quatuor Danel) en hebben zij Masterclasses gevolgd van o.a. Luc-Marie Aguera (Ysaÿe Quartet), Prof. Eberhard Feltz (Berlijn), Petr Prause (Talich Quartet), Stefan Metz (Orlando Quartet) en Misha Amory (Brentano Quartet). Het kwartet volgt ook lessen bij Sven Arne Tepl en Arno Bornkamp, beiden docent aan het Conservatorium van Amsterdam.

 

„Hoewel er in de huidige generatie opvallend veel saxofoonkwartetten zijn, kenmerkt het Ardemus Kwartet zich met hun aanstekelijke enthousiasme op het podium waardoor zij een zichtbare band met elkaar en met het publiek creëren.” Jury Dutch Classical Talent

 

Het Ardemus Saxophone Kwartet is een ongelooflijk gedreven ensemble van topmusici. Naast hun technische capaciteiten ben ik erg onder de indruk van de hoge mate van muzikaliteit, hun gevoel voor stijl en hun sterke aanwezigheid op het podium. Sven Arne Tepl, artistiek directeur Residentie Orkest

 

 

Geactualiseerd in Juli 2018